Accesează documentele scrise de Vlad Țepeș sau cea mai veche scrisoare în limba română | Vezi cum!

Peste 54.000 de manuscrise din perioada medievala (1)

Bună, #bookworms

Peste 54.000 de manuscrise din perioada medievală au fost scanate şi acum sunt accesibile online, gratuit, pentru toţi cei care vor să le studieze pe arhivamedievala.ro

Căutăm un domnitor. Vlad Ţepeş, de exemplu, sau oricine altcineva şi automat apare o listă cu documente din care putem selecta ceea ce ne interesează. Documentele medievale pot fi accesate gratuit de oricine este conectat la internet. Fiecare manuscris scanat are alături şi informaţii despre emitent şi un mic rezumat.

45978-xl

Online poate fi găsit şi cel mai vechi document în limba română – Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către Benckner Iohann. Toate documentele scanate au fost luate din Arhiva Naţională a României. Înainte de această etapă, 1.000 dintre manuscrise au fost restaurate.

Secţia-Istorică-nr.-1-original-pergament

Claudiu Turcitu, şef arhiva medievală: O primă etapă a fost cea de identificare a documentelor, identificare îngreunată pe de o parte de limbile de cancelarie, atât documentele scrise în slavonă, în greacă, în turco-osmană, in latină. Dar identificarea lor la nivelul structurilor arhivelor naţionale pe intreg teritoriul României de azi a fost destul de dificilă, pentru că evidenţele şi inventarele existente la sălile de studiu nu înregistrează de fiecare dată totalitatea acestor documente.

80% din documentele arhivei sunt în limba latină. 10 la sută în slavonă şi română, iar 10 la sută în alte limbi. Arhiva medievală digitalizată a costat aproape 4 milioane de lei, din care peste 85% sunt bani norvegieni nerambursabili.

Advertisements

One thought on “Accesează documentele scrise de Vlad Țepeș sau cea mai veche scrisoare în limba română | Vezi cum!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s