Un băiat pe lista lui Schindler | păreri , citate și concluzii

Bună ,

astăzi ajungem în Polonia anilor ’29 unde apare Leib Lejzon , băiatul care nu știe ce cruzime îi rezervă soarta dar nici care-i va fi scăparea doar din cauza că era evreu.

Nu obișnuiesc să fac spoliere așa că v-am lăsat descrierea cărții mai jos pentru a înțelege povestea per total iar după puteți să-mi aflați părerea.

Enjoy!Leon Leyson avea numai 10 ani când naziștii au invadat Polonia, iar familia lui a fost forțată să se mute într-un ghetou din Cracovia. Cu un noroc incredibil, perseverență și curaj, Leyson reușeste să supraviețuiască sadismului naziștilor. În final, generozitatea și iscusința unui bărbat german numit Oskar Schindler au fost cele care i-au salvat viața lui Leon, ca și unor membri din familia lui, numele lor fiind adăugate pe lista muncitorilor evrei din fabrica acestuia – o listă ce a devenit faimoasă în toată lumea: Lista lui Schindler. Aceasta este singura carte de memorii publicată vreodată de un copil supraviețuitor de pe Lista lui Schindler și ilustrează perfect demnitatea autorului.


Un băiat care la șase ani era entuziasmat de minunea electricității care ajunsese prin ’35 și în casa lui .

Părea incredibil că în locul lămpii cu cherosen aveam un glob de sticlă deasupra capului , la lumina căruia puteam citi toată seara. Trebuia doar să tragem de fir că să îl aprindeam sau să-l stingem.

A fost entuziasmat și atunci când a plecat din Narewka, satul lui de baștină către Cracovia unde tatăl său muncea pentru un viitor așa zis prosper.

Niciodată până atunci nu mai fusesem dincolo de periferia satului meu. Totul era emoționant : sunetele ,viteza ,peisajele care se derulau sub ochii mei.

Și când li s-a părut lumea măi frumoasă , la 6 septembrie 1939 la doar o să săptămână de la începerea războiului , germanii se aflau în Cracovia. Apăruseră afișe înjositoare atât în germană , cât și în poloneză , aratandu-i drept creaturi murdare și grotești . Restricții apăruse cu rapiditate pentru evrei, mai întâi nu aveau voie să iasă în public ,că apoi să fie închiși în ,, lagăre,, unde a început tortura. După ani de tortură, muncă fără remunerare , foamete și ani în care familia a fost despărțită o anumită ,,Lista lui Schindler ,, i-a salvat , dar cine era Schindler și cum a făcut asta? (Aflați în carte)

Niciunul din ei nu știau ce era de făcut cu povara uriașă a amintirilor . Ajuns la șaptesprezece ani Leib deja devenit Leon (dacă o să citiți ve-ti vedea de ce și-a schimbat numele) știa că un om nu poate lăsa în urmă amintirile , iar amintirile acelea au rămas cu el în fiecare zi a vieții lui. A ajuns un erou pentru copii și nepoții lui . Aceștia spunând că un erou ,,face cele mai bune lucruri în cele mai rele condiții ,,

Evenimentele din viața lui nu l-au definit.El definea evenimentele. Acele întâmplări din copilărie nu au făcut decât să înlăture luxul tineresc al egocentrismului,pentru a scoate la iveală caracterul omului care a fost destinat să fie.

O lume în care puțini își mai știau viitorul, imaginându-și o prăpastie imensă fără sfârșit. Un abis în care sufletul e aruncat și nu mai are cale de scăpare. Să știi că nu-i mai poți întâlni pe cei dragi, ori de câte ori te gândești la ei. Nu mai sunt lângă tine, smulși de lângă inima și trupul tău. Nu le mai poți auzi vocea și râsul într-o dimineață însorită de sâmbătă. De fiecare dată te întrebi dacă ceea ce ți se întâmplă e coșmar sau realitate.
Leon e băiatul care a supraviețuit terorii naziștilor. În fiecare zi îi era dat să vadă și să audă cele mai crude cuvinte și imagini. Lucruri care îl vor urmări toată viața, până când va decide să încerce să uite de tot și să înceapă o nouă viață.

Am zis că nu o să vă dau prea multe detalii ,ceea ce am și făcut. Ce am redat eu aici nu e nici pe departe ce a trăit Leon Leyson.

O carte care te captează , memorii care nu pot fi uitate , sentimente care nu pot fi redate torturi prin care nu toți trec și rezistă dar uite că Leon a fost puternic, Leon a rezistat. A trăit cu amintirea holocaustului până în 2013 atunci când suferința trcutului a plecat o dată ce și-a închis ochii….pentru totdeauna.

Ca să înțelegi profunzimea acestei cărți trebuie să o citești , o carte de memorii nemaipomenită și unica din lume publicată de un evreu , supraviețuitor al holocaustului.

Cred că recomadarea mea este inutilă , evident că trebuie să o citiți ! Este ușor de citit , însă va fi greu de trăit cu gândul că așa ceva a existat.

Vă las , aveți grijă de voi și de cărțile voastre! ❤

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s