Nu ai timp pentru lectură? Iată soluțiile!

you are (4)

Bună #bookworms,

probabil ați tot auzit că trăim în secolul tehnologiilor informaționale sau că avem un ritm de activitate accelerat . Sunt diferite motive din care oamenii nu citesc dar cel de bază este timpul ,, nu am timp,, cu această ocazie @cartipentrusuflet îți recomandă câteva tehnici pentru o lectură rapidă și eficientă.

Cele șase tehnici de citire pe care mă bazez :

 1. ,,Scanarea,,
 2. ,,Frunzărirea,,
 3. Citirea activă
 4. Citirea detaliată
 5. Structure-Proposition-Evaluation
 6. Survey-Question-Read-Review Cititul este o obișnuință foarte benefică care poate schimba viața omului semnificativ. Poate să ne țină într-un entertainment continuu , să ne amuze dar cel mai important ne îmbogățește cu cunoștințe și experiențe.

Există câteva tehnici de citire , care fiind stăpânite la un nivel crescător ne pot ajuta să devenim cititori mai buni și mai vaști în domeniu.

Aceste abilități nu sunt obligatorii de învățat ca pe niște teorii rigide sau reguli dar odată înțelese bine ele pot spori definitiv abilitățile lecturării deasemenea crescând calitatea , rapiditatea și cantitatea randamentului.

1. ,,Scanarea,,

Această strategie este folosită pentru a obține câteva puncte specifice sau importante doar scanând cu privirea întregul text.

Pentru a observa dacă cartea este ceea ce vă doriți deasemenea scanați prefața sau descrierea.

2. ,, Frunzărirea,,

În general trebuie să folosim această tehnică în timpul lecturării unui text nu foarte voluminos. Urmând ,,frunzărirea,, citești repede pentru a evidenția punctele principale și să sari peste detalii .

3. Citirea activă

Este o altă tehnică cu scopul de a te induce cât mai adânc în a înțelege textul. Utilizând această tehnică , cititorul este implicat activ în ceea ce citește adică , nu sare peste descriere sau pasaje. Aici nu poți scana sau frunzări !!!

4. Citirea detaliată

O folosim pentru a extrage informația cu acuratețe din întregul text . Fiind influențați de această metodă , citim fiecare cuvânt pentru a înțelege din prima mesajul textului , astfel concentrându-ne intrăm în esență mai ușor și nu trebuie să recitim unele pasaje timpul fiind salvat!

5.Structure-Proposition-Evaluation

Este o tehnică interesantă sugerată de Mortimer Adler în cartea sa ,, How to read a book,, și este mai mult aplicabilă la textele non-ficțiune .

Ne sugerează să citim urmând aceste sfaturi:

 • Studierea structurii cărții.
 • Studierea propozițiilor logice făcute și organizate în lanțuri de inferență.
 • Evaluarea meritelor, argumentelor și concluziilor.

6. Survey-Question-Read-Review

Această metodă urmărește să faciliteze o înțelegere clară a textului, astfel încât cititorul să poată asimila ceea ce a învățat în timpul procesului de lectură. Procesul implică patru pași diferiți, care sunt după cum urmează:

 • Survey – implică obținerea unei idei rapide cu privire la întreaga scriere. De exemplu, citirea introducerii sau rezumatul unei cărți va fi de ajuns pentru a obține o idee despre acea carte.
 • Question-Nu citim doar cuvintele sau căutăm cuvintele, ci încercăm să aflăm înțelesul fundamental al textului. Așadar, ar trebui să pregătim întrebări în mintea noastră și să căutăm răspunsurile în timp ce citim textul ci nu după
 • Read-Cititorul ar trebui să citească selectiv dacă căută ceva specific.
 • Review-Cititorul ar trebui să revizuiască toate lucrurile în mintea lui.

Citirea este fundamentul pe care se construiesc abilitățile academice ale noastre așa că aveți grijă la ce și cum citiți.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s